Heb je het gevoel dat je relatie als los zand uit elkaar aan het vallen is, of beter gezegd, op het punt staat te crashen? Probeer eens na te gaan of jij of je partner last hebben van bindingsangst en check of je een aantal van de 10 signalen kunt herkennen en wat je er aan kunt doen zodat je relatie gered wordt.
Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom iemand zich niet voor eeuwig zou willen vastleggen in een relatie. Maar een van de meest voorkomende reden voor bindingsangst is de angst om gekwetst te worden, niemand blijft graag achter met een gebroken hart.
En omdat het mijne al vaker gebroken is dan ik kan tellen, kan ik mezelf eigenlijk bijna ook wel bestempelen als een geval van bindingsangst. Bijna. Immers, als het je al een keer is overkomen, zal je je de volgende keer wel 2x bedenken eer je weer in het diepe springt.
Het is alleen moeilijk om je in te denken waarom sommige mensen hun gevoel op slot willen draaien wanneer ze daarmee een ander dezelfde pijn en verdriet zullen bezorgen. En toch gebeurt dat regelmatig.
Ik heb een aantal keren een relatie gehad met personen die last hadden van bindingsangst, drie nota bene. En iedere keer waren de tien tekenen van bindingsangst overduidelijk aanwezig, maar ik had er geen oog voor. Niet voor niets kennen we het gezegde: “Liefde maakt blind”.
Door schade en schande wijs geworden, wil ik anderen behoeden voor dezelfde fouten. Het zal je een hoop pijn en verdriet besparen wanneer je van te voren de 10 signalen checkt. Dus voor je je hart geeft aan iemand die het niet verdient.
Want iemand met bindingsangst kun je niet zomaar veranderen, dus wanneer je aan het daten bent met iemand en je de signalen van bindingsangst herkent, is er maar één manier uitweg en dat is kappen voor het te laat is. Als relatiecoach misschien een raar advies maar mensen met bindingsangst houden niet van jou, dus maak dat je wegkomt.
Top 10 Tekenen van Bindingsangst:
1. Je hebt zijn familie nog nooit gezien
Wanneer je elkaar net hebt leren kennen is dit misschien nog niet zo´n punt. Mannen vinden het vaak best lastig om hun liefde bij hun familie te introduceren. Want lang niet alle mannen hebben last van bindingsangst, toch zullen de meeste het behoorlijk spannend vinden om je voor te stellen aan hun moeder. Hiermee maakt hij een soort statement, hij claimt niet alleen jou voor hem alleen, hij geeft er ook mee aan dat hij vrijgezel af is, het kleine jongetje wordt volwassen.
Dat zet natuurlijk een beetje een rem op dit moment. Hij moet het heel zeker weten dat jij de ware voor hem bent. Bovendien zal zijn moeder, zodra ze ervan overtuigd is dat jij de aanstaande schoondochter wordt, hem vanaf dat moment waarschijnlijk niet meer met rust laten. Wanneer gaan jullie trouwen, wanneer gaat ze oma worden?
Een ander reden waarom hij je niet voorstelt aan zijn familie is misschien schaamte. Hij is bang dat zijn rare familie je zult doen afschrikken van een relatie met hem. Ik ken zat gekke families. Ik heb ooit drie jaar een relatie met iemand gehad waarbij ik zijn moeder slechts twee keer ontmoet heb, nou ja eigenlijk alleen gezien, vanuit de auto bij hem voor de deur. Zijn moeder vond het maar raar dat haar volwassen zoon afspraakjes had met een vrouw. Ik snapte het ook niet helemaal.
Toch is het zaak alert te blijven wanneer je na geruime tijd nog steeds geen familie van hem hebt leren kennen. Het kan een teken van bindingsangst zijn. Het draait om het idee dat hij zijn vrijheid niet wil opgeven. Kijk dus of er plausibele redenen zijn waarom je zijn familie niet leert kennen en zo niet, let dan lijdt.
2. Je hebt zijn vrienden nog nooit gezien
Iedere man die trots is op zijn vriendin zal haar aan zijn vrienden willen voorstellen. Je zult zijn beste vrienden ontmoeten bij jou thuis, je zult etentjes met ze hebben of ze tegenkomen bij de film. Hoe dan ook, je zult zijn vrienden tegenkomen in een normale situatie. Wanneer je al een paar maanden aan het daten bent en nog geen enkele vriend hebt ontmoet, kijk dan maar uit.
Mannen met bindingsangst waken ervoor een nieuwe vlam voor te stellen aan zijn vrienden omdat ze bang zijn achteraf, wanneer hij je heeft gedumpt, door zijn vrienden op zijn flikker te krijgen en uitgescholden te worden voor zak. Ze kennen hem beter dan jij :).
3. Hij verdwijnt onmiddellijk na de seks
Laat je niet in de luren leggen door het excuus dat je met de seks tot later wacht om dit signaal te negeren. Van alle signalen voor bindingsangst is dit de belangrijkste. Geloof me, ik heb genoeg mannen gehad om uit ervaring te kunnen zeggen dat degene die werkelijk iets om je geven, ook nadat ze hun zin hebben gekregen, namelijk seks, bij je zullen blijven en je zullen willen vasthouden.
Meteen na de seks verdwijnen (dank je wel schat maar ik heb haast, ik moet gaan. Morgen vroeg op blablabla.) is een heel slecht teken. Gegarandeerd dat de man last heeft van bindingsangst. Iemand die om je geeft zal blijven en zich ervan verzekeren dat je je prettig en voldaan voelt, zowel lichamelijk als emotioneel. Ze willen je HOUDEN (dat kan ik maar niet genoeg benadrukken).
Let ook op wat hij doet wanneer hij wel blijft. Dat kan best een beetje lastig zijn. Mijn laatste booty call (want laten we eerlijk zijn, dat was het, het was geen relatie) bleef ‘s nachts echt wel slapen en sloeg dan ook nog zijn armen om me heen en knuffelde heerlijk, maar alleen als hij gedronken had of te moe was om naar huis te rijden.
Als hij nuchter was, trok hij zijn broek aan, zei iets van “zie je wel weer een keer” en ging weg. En zo hoort het ook bij een booty call, maar niet voor iemand met wie je een relatie denkt te hebben. Toch had mijn laatste vriendje een andere benadering. Ik wachtte een paar maanden voordat we met elkaar naar bed gingen en seks hadden. Ik dacht dat hij echt belangstelling had voor mij en ook een relatie met me wilde (dat zei hij zelfs), dus nam ik de tijd om hem beter te leren kennen.
Toen we uiteindelijk zover waren en seks hadden, draaide hij nadat we de liefde hadden bedreven, zijn rug naar me toe en viel in slaap. De volgende morgen vertelde hij me dat hij het liefst een “open relatie” zou willen. Kun je nagaan, en ik had al een aantal leden van zijn familie leren kennen en zelfs een paar vrienden. Dit had ik dus totaal niet zien aankomen.
Uiteraard was ik woest, maar een paar weken later toen hij het probeerde goed te maken, besloot ik hem een nieuwe kans te geven. Raad eens wat er gebeurde? Precies hetzelfde als de eerste keer. Alleen eindigde het nog erger. Hij gaf mij de schuld (waarvan, ik heb geen idee) en hij was ook nog uiterst beledigend door me oud en dik (hoezo?) te noemen.
Wat dus nergens op sloeg, maar mensen met bindingsangst zullen er altijd op uit zijn de ander de schuld te geven van het mislukken van een relatie. Ze zoeken naar een reden om op te kunnen stappen met een gerust hart dat het NIET aan hen lag.
4. Hij heeft wel erg veel exen
Kijk uit voor mannen die zoveel exen heeft dat hij ze niet eens meer kan tellen. Dan zit er iets echt niet goed. Als hij het afdoet met het zinnetje “ik heb gewoon nog nooit de juiste ontmoet” vergeet het dan maar. Waarschijnlijk heeft hij zat goede ontmoet alleen heeft hij nooit het lef getoond om door te zetten.
Een paar exen is doodnormaal voor iedere man. Maar als het er heel veel zijn maar het nooit zijn schuld was dat het niks werd, dan heeft hij zeker weten last van bindingsangst. Het kan niet waar zijn dat elk relatieprobleem HAAR fout was.
5. Jij krijgt de schuld voor dingen waar hij geen zin in heeft
Mannen met bindingsangst zullen alles doen om jullie gemeenschappelijke plannen te dwarsbomen en dan jou er de schuld van geven. Je maakt bijvoorbeeld al weken plannen voor een bezoek aan de bioscoop maar het komt er maar niet van. Of hij belt op het laatste moment af voor een afspraak en geeft jou de schuld dat het niet doorgaat.
Wanneer hij een afspraak afzegt anders dan in verband met zijn werk of een ziek familielid en bovendien de schuld op jou probeert af te schuiven, want ja jij had natuurlijk nooit op dit moment een afspraak moeten maken ( je had toch kunnen weten dat hij het op deze dag altijd vreselijk druk heeft), dan moet je je ernstig gaan afvragen of dit wel de ware persoon voor jou is. Hij heeft namelijk zeer waarschijnlijk bindingsangst.
Deze mannen vinden dat het doen van dingen die jij leuk vindt teveel beslag op hen legt. Net alsof ze bang zijn je gelukkig te zullen manen omdat ze gewoonweg niet willen dat je je hecht aan hen. Dus door zich als een enorme klootzak te gedragen zorgen ze voor de nodige afstand. Ja, dat heb je goed gelezen. Ze houden jou willens en wetens op afstand door hun vreemde gedrag.
Met andere woorden, als je vriend zo’n type is als hierboven beschreven dan heeft hij gewoonweg niet genoeg interesse voor jou ( of teveel voor zichzelf). Zorg dat je hem zo snel mogelijk kwijt raakt.
6. Alles moet op zijn manier gedaan worden
Net zoals iemand met bindingsangst moeite heeft om dingen te doen die jij leuk vindt, zo zal de man met bindingsangst willen dat alles op zijn manier gedaan wordt. Dus als jullie uit eten gaat, bepaalt hij waar en wat er gegeten wordt (meestal doet hij dat zo dat je het niet eens in de gaten hebt en het verward met hoffelijkheid), kijk je naar programma’s die hij leuk vindt en doe je alles wat hij wil.
Je zult het waarschijnlijk niet eens in de gaten hebben. Ze zijn er erg goed in ervoor te zorgen dat het lijkt of het jouw idee was en niet het zijne.
7. Emotionele chantage
Denk je het volgende scenario eens in. Ik was al meer dan een jaar intiem bevriend met een jongen. Het was een beetje gewoontjes, soms gingen we gewoon wat leuks doen als vrienden, maar meestal niet. Ik stond eigenlijk op het punt in huilen uit te barsten zo leed ik onder de stress van de onzekerheid over deze relatie.
Dus stuurde ik hem een sms’je waarin ik hem vroeg of ik soms gek aan het worden was. Hij antwoordde dat dat natuurlijk niet zo was en dat hij wel langs wilde komen zodat ik op zijn schouder mocht komen uithuilen. Dus liet ik hem naar mijn huis komen en we gingen samen in bed liggen, hij hield me alleen vast de hele nacht terwijl ik lag te janken en te snotteren op zijn shirt.
De volgende ochtend bedankte ik hem en ik vertelde hem dat dat precies was wat ik nodig had. Hij antwoordde, “Raak er maar niet aan gewend” en vervolgens liep hij weg.
Dat was pas een echte man met bindingsangst.
Misschien is jou vriend wel niet zo open over zijn bindingsangst. Waarschijnlijk zal hij je “the morning after” niet wakker maken met de mededeling dat het misschien toch niet gaat werken, maar hij zal het wat subtieler aanpakken.
Mijn ex vriend van een jaar of zes geleden was er zo eentje. Ik had lange tijd niet door dat hij last had van bindingsangst. Er waren alleen wat subtiele voortekenen. Ik kon bijvoorbeeld nooit een discussie met hem aangaan, want hij zal altijd dat ik me dan aanmatigend opstelde en dat dat voor hem aanleiding kon zijn om een punt achter onze relatie te zetten.
De waarheid kwam pas boven tafel toen we het over trouwen hadden. Hij zei dat hij serieus met het idee liep te spelen om met me te trouwen. Maar uiteindelijk zei hij dat hij de stap niet kon zetten, hij was nog niet klaar voor het huwelijk. En hij vertrok. Dat had ik ook niet zien aankomen.
Maar het moeilijkst aantoonbare signaal waar je je bewust van moet worden is wanneer het je niet lukt jezelf te blijven wanneer hij in de buurt is. Als je bang bent om even lekker uit je dak te gaan of als je discussies niet aan durft te gaan uit angst dat hij vertrekt omdat hij je daarvoor gewaarschuwd heeft (als je me op me nek gaat zitten, vertrek ik acuut), weet dan: DIT BEN JIJ NIET.
Het draait om hem, hij wil dat je iets doet wat hij niet leuk vindt zodat hij een reden heeft om het uit te maken. En dan is het jouw schuld.
8. Je hebt geen idee hoe hij zich voelt. Nooit!
Iemand die last heeft van bindingsangst zal nooit zijn ware gevoelens verklappen, ook niet wat hij voor jou voelt dus. Hij zorgt dat het onderwerp niet ter sprake komt. Hij zal ook nooit zeggen dat hij van je houdt of je vertellen hoezeer hij je bewondert. Sterker, hij zal zelfs nooit enige vorm van waardering voor jou uitspreken.
Maar buiten dat zal hij ook niet praten over de dingen die hem dwars zitten, gewoonweg omdat hij het idee heeft dat het jou niet aan gaat. Want als je zou weten wat hij voelt dan heb je in zijn ogen daarmee gevoelsmatig macht over hem gekregen. Want het zou betekenen dat hij zijn kwetsbaarheid heeft laten zien die normaal gesproken hoort bij een intieme relatie, en dat is precies wat hij niet wil, intimiteit op emotioneel vlak.
Ook wanneer hij wel praat over zijn gevoelens dan gaat het alleen maar over hoe sneu hij is en wat een pech hij toch gehad heeft met al die vorige vreselijke ex-vrouwen van hem. Of het gaat over hoe hij zich voelt wanneer hij je meeneemt naar en restaurant van zijn keuze. Je hier echt goed opletten, voor je het weet mis je dit signaal.
9. Hij is er nooit wanneer je hem nodig hebt
Je auto doet het niet, je bent ergens verdwaald, of ziek geworden of wat je ook overkomt waarbij je de hulp van een partner prima zou kunnen gebruiken: hij geeft niet thuis.
Hij beantwoord je telefoontjes niet of zegt dat het hem vanavond niet gaat lukken ( tenzij hij op seks rekent of verwacht, want dan komt hij waarschijnlijk wel op dagen, maar niet zonder te benadrukken hoe geweldig het wel niet van hem is dat hij zo’n groot offer levert om jou te komen helpen).
In een echte relatie staan beiden partners voor elkaar klaar. Als je niet op hem kunt vertrouwen wanneer je hem nodig hebt als de dingen een klein beetje fout lopen, verwacht dan vooral niet dat hij er ooit zal zijn voor jou. Want dat gebeurt namelijk niet.
10. Hij verliest plotseling zijn belangstelling
Helaas, maar ook natuurlijk is het belangrijkste signaal voor jou dat je partner last heeft van bindingsangst, wanneer hij het plotsklaps uit maakt of klaarblijkelijk alle interesse voor jou heeft verloren. Niet dat dat dat geleidelijk gebeurt, maar ineens heeft hij het gewoon te druk met andere dingen, komt met smoesjes waardoor jouw plannen niet door kunnen gaan en het duurt uren eer je een reactie krijgt op jou sms’jes of app’jes, als hij überhaupt al reageert.
Elke vent die ineens en zonder reden zijn belangstelling voor jou verliest, lijdt aan bindingsangst. Hij wil gewoon niet te lang bij één en dezelfde vrouw zijn. Laat hem lekker gaan, je vindt gauw genoeg een ander. Blijf niet bij zo’n persoon, hoe graag je ook een relatie wilt.
Een persoon met bindingsangst verander je niet zomaar 1,2 3. Zet er een streep onder en ga op zoek naar en man die werkelijk om je geeft en wie er geen problemen mee heeft om er voor jou te zijn wanneer je hem nodig hebt.
Wat nu?
Wanneer je partner bindingsangst heeft is er een oplossing om snel van deze bindingsangst af te komen. Het volgende werkboek geeft je stap voor stap uitleg om deze angst te overwinnen.
Voor ééns en voor altijd van die bindingsangst af?