Veel mensen lopen vast in hun relatie, zonder te beseffen dat ze eigenlijk last hebben van bindingsangst. Heb jij het gevoel dat je relatie je niet de voldoening geeft waar je op had gehoopt, of loop je voortdurend met een gevoel van leegte rond, of het idee dat er iets ontbreekt aan je relatie?
Bindingsangst ondermijnt elke relatie
Een relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Of het nu om een intieme relatie gaat of een zakelijke relatie, je wilt elkaar kunnen vertrouwen. Wordt dat vertrouwen beschaamd, dan schaadt dat de relatie. Omdat je elkaar misschien niet goed begrepen hebt of omdat je gewoon heel onduidelijk bent geweest, verkeerde verwachtingen hebt gewekt etc.
Het vergt veel energie om misverstanden achteraf op te lossen dus wees vanaf het begin af aan duidelijk over je gevoelens en verwachtingen. Ook wanneer je voor je gevoel last hebt van bindingsangst kun je dat alleen maar overwinnen door het zelf te erkennen, te accepteren en het te delen met je partner.
Communicatie en bindingsangst
Wanneer communicatie tussen partners strandt in oppervlakkigheden dan kan het zijn dat bindingsangst daaraan ten grondslag ligt. Je kwetsbaar durven opstellen, over je angsten praten zou je relatie absoluut ten goede komen.
Law of attraction
Er bestaat een algemeen idee dat je aantrekt wat je uitstraalt: De law of attraction. Maar vergis je niet. Het gaat niet om uiterlijkheden maar om overtuigingen. Wanneer jij er eigenlijk diep van binnen van overtuigd bent dat je geen duurzame relatie kunt aangaan, dan zal je juist degene aantrekken die ook niet geloven in de eeuwige liefde. Daarom is bindingsangst een sluipmoordenaar voor je relatie.
Bindingsangst geeft je een negatieve bril
Je focust op de gebreken van je partner, ergert je aan kleinigheden en bent niet in staat de zonnige kant van het leven te zien. Het gras is altijd groener bij de buren. Je hebt het idee dat je niet genoeg gewaardeerd wordt en dat jij altijd opdraait voor de rot klusjes terwijl je partner alleen de leuke taakjes op zich neemt en dan ook alleen wanneer hij of zij daar zin in heeft. Zo draai je in kringetjes rond tot je uiteindelijk de knoop doorhakt en de relatie beëindigt, omdat jullie niet bij elkaar passen.
Zelfonderzoek tegen bindingsangst
Herkenbaar? Dan wordt het hoogtijd voor zelfonderzoek. Want heel waarschijnlijk ben jij de oorzaak van de afstandelijkheid in jullie relatie. Doordat je altijd alles liever zelf doet, niemands hulp nodig denkt te hebben, creëer je onbewust een enorme afstand tussen jou en je partner.
Je partner kijkt tegen jouw zelfstandigheid op en durft waarschijnlijk niet openlijk kritiek op je te hebben. Wanneer je ergens mee zit en de ander belangstellend vraagt wat er mis is, antwoord jij waarschijnlijk: “Niks hoor, laat me maar even”. De ander denkt nou ja, het zal wel en durft niet verder te vragen want dan word jij waarschijnlijk nog bozer of trek je je nog meer in jezelf terug.
Bekijk het eens positief
Herkenbaar? Probeer het dan eens om te draaien en zoek elke dag tien positieve dingen bij je partner of jullie relatie. Geef complimentjes zoveel je kan. Wees trots op je partner en toon respect. Ik verzeker je dat je binnen een week een groot verschil in positieve zin zult merken. En dat je bindingsangst als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Wil je ook leven zonder bindingsangst? Het E-book “Stop Je Relatieangst” geeft meer informatie over bindingsangst.